Je baas wil dat je alles weet. Logisch, daarvoor is het de baas. Maar hoe pak je dat aan? Drie tools en vijf zes sites om in ieder geval goed te beginnen – en dat is toch het halve werk.
Je hoeft niet te twitteren om toch op de hoogte te blijven wat de goegemeente over jouw vakgebied/bedrijf/onderwerp van interesse twittert. Sterker: het monitoren van die goegemeente hoeft nauwelijks meer tijd te kosten dan het lezen van je dagelijkse krantje. Ik heb al een paar keer over Paper.li geschreven. Het werkt bedroevend eenvoudig – als je een twitteraccount hebt, tenminste. Klop een onderwerp in (#journalistiek, #moerdijk, #wikileaks) en Paper.li maakt er een overzichtelijk krantje van en stuurt het dagelijks naar je e-mailadres. Gratis.
Netvibes is al een jaar of twee mijn favoriete feedreader. Als je niet weet wat feeds zijn, dan begrijp ik jouw dagelijkse stress. Je kan namelijk dagelijks op zoek gaan naar het laatste nieuws, je kan dat nieuws ook naar jou toe laten komen. Je abonneert je op de nieuwstelex van een site. Als de Volkskrant een nieuw bericht plaatst, stuurt de site jouw een signaaltje dat er een nieuw berichtje is. Agenda’s, muziek, een onderwerp dat jou interesseert – je kan er allemaal abonnementen op nemen. In Netvibes kan je al die nieuwe berichten altijd en overal inzien. Ook mobiel.
Maar dan nog kom je wel eens stukken tegen waar je iets mee moet – maar niet nu. Later. ReadItLater doet de truuk (vrij vertaald). Da’s ahndig, als je ze later ook op andere plaatsen kan teruglezen. En dat kan. Je parkeert dus je stukken op je werk en leest ze vervolgens ‘s avonds op je computertje even door. Of in de trein (ReadItLater) is ook op je mobiel bereikbaar. Mooie bijkomstigheid: je kan al die ongelezen artikelen ook met anderen delen. Handig als je vindt dat je collega’s ze ook even moeten zien. Of je baas.
Niemand neemt meer een radio- of televisieprogramma op. Gekkenwerk. Maar het volgen van het nieuws is toch handig. Zeker als je wordt gebeld door een omroep om te reageren op. Je kan bij Uitzendinggemist.nl en Radiocast.nl terecht.Vooral Radiocast (podcastst van veel radioprogramma’s) is superhandig. Wie een podcatcher op zijn mobiel zet (een tooltje waarmee je je kan abonneren op een podcast), kan altijd en overal op zijn gemakje de uitzending op een geschikter moment terughoren.
Beleidsmedewerkers zijn niet alleen. Ze werken bij een overheid. De Tweede Kamer en ministeries zijn welbekend. Maar de lokale en regionale politiek een stuk minder. En ook die overheden kunnen we vrij eenvoudig ontsluiten. Bij watstemtmijnraad.nl en politiekarchief.nl kom je een heel eind. Het is volgens mij prettiger op visite komen als je weet met wie je te maken hebt – hoe de politieke hazen lopen, zo gezegd.
En hoe krijgen we overzicht? Door het even op een rijtje te (laten) zetten. Gewoon, op chronologische volgorde. Dat is handig, want timing is key. Dat is overigens een ‘k’-klus. Als je Google News Timeline niet kent. Die doet dat namelijk voor jou. Dus: hoe zat het ook alweer met de uitruil van het lidmaatschap van de G20 enerzijds en doorzetten van de missie in Afghanistan anderzijds? Hebben de Amerikanen Bos onder druk gezet? Google Timeline biedt een interessante lezing: het was Obama zelf die Balkenende onder druk zette – berichtte de Guardian al in december 2010. Het nieuws is dus niet zo schokkend: een ambulant réchaud noemde mijn vader dat – een opgewarmd lijk. <<
- Nagekomen bericht: Bing biedt de mogelijkheid om tweets op een kaart te plotten. Zo zie je wat er precies is getwitterd in een plaats. Handig bij rampen en andere plaatsgebonden evenementen …
- Nagekomen bericht: Sleep jij nog met je documenten? Zet je ze op een USB-stick (en laat je ze vervolgens in de trein liggen)? Of stuur je hele pakketten naar je huismail, waar je weer uit verwijdert en ze vervolgens alsnog kwijtraakt? NIET DOEN! Dropbox is een hele eenvoudige oplossing. Het is wat het zegt: een digitale doos waar je al je stuff ingooit. En waar je ook bent weer uit kan halen.