De Amerikaanse marine-officier John Craven vond in 1968 de verdwenen onderzeeboot Scorpoion terug door kennis van een groep experts af te tappen. Een inspirerende geschiedenis.
In mei 1968 verdween de Amerikaanse onderzeeboot de Scorpion na een opdracht in de Noord-Atlantische oceaan. Na een laatste radiocontact was het van de radar verdwenen. De enige optie die de Amerikanen leken te hebben, was een zoektocht naar een speldenkop in een hooiberg zo groot als de provincie Utrecht. Sherry Sontag en Christopher Drew beschrijven in Blind Man’s Bluff echter een sterk staaltje zoekkunst van marine-officier John Craven. James Surowiecki haalt de anekdote aan in zijn The Wisdom of Crowds.
Craven omringde zich direct na de verdwijning met een grote groep experts: wiskundigen, oceanologen, onderzeebootdeskundigen en legde hen een aantal mogelijke scenario’s. Daarin schetste hij wat er met de Scorpion zou kunnen zijn gebeurd. Hij vroeg de experts om te gokken welk scenario het meest voor de hand lag. Craven wist dat niemand het definitieve antwoord zou hebben. Hij hoopte wel dat alle antwoorden van de experts hem op het spoor van een nieuw en wel kloppend scenario zou kunnen zetten.
Hij sloeg aan het rekenen met alle gegevens uit de groep en hij kwam met een ‘gemiddelde’ plek. De plek waar de Scorpion moest liggen, had geen van de experts aangedragen. Het was een uitkomst die geen individueel lid van de groep had gegeven. Vijf maanden nadat de onderzeeër was verdwenen, vond een marineschip het terug: 220 yards verwijderd van de plek van Craven. ‘Yet no one in the group know any of these things, the group as a whole knew them all’, concludeert Surowiekci. (bron: James Surowiecki, The Wisdom of Crowds, Anchor Books, New York).
Wat met een onderzeeër kan, kan ook met een mens. Probleem is dat een mens zich kan bewegen. Zodra Osama Bin Laden van het experiment hoort (ook hij is maar zes stappen van mij verwijderd), zoekt hij waarschijnlijk een nieuw onderkomen. Als we met z’n allen willen zoeken, moeten we dus rekening houden met het feit dat Bin Laden een bewegend doel is. In alle scenario’s denkbaar, moet dus een vluchtelement zitten.
Een paar handige links om ideeën op te doen: Filmmaker Morgan Spurlock (Supersize Me) zocht ook. Op MIT hebben een paar slimme geesten al wat scenario’s geschetst. Voor wie het paper niet wil lezen, hier een meer populaire samenvatting. Een dubieus initiatief uit 2004 zoekt ook naar de bebaarde leider van de Taliban.Voor de goede orde: dit is ’em. Ik stel trouwens voor om hem uit te leveren aan een VN-tribunaal en niet aan Amerika. Robert Fisk had een close encounter. O ja, dit is ongeveer de hooiberg waar we in zoeken …